Szybkie Tiramisu

Ewelina
Ciasta
25.02.2015 15:13
Szybkie Tiramisu

Przepis

Składniki (porcja dla 2 osób):

250 g. serka mascarpone

2 żółtka

3 pełne łyżki cukru pudru

203 krople olejku migdałowego

0,5 szklanki zaparzonej, gorącej, mocnej kawy

podłużne biszkopty - ok. 10 -12 sztuk

Dodatkowo:

1 łyżka ciemnego kakao

folia spożywcza

Przygotowanie:

Wyparzam przez 10 sekund jajka we wrzątku (np. na łyżce zanurzonej w kubku z wodą), po czym oddzielam żółtka i przekładam je do miski. Dodaję cukier puder i ucieram 2-3 minuty, a następnie dodaję po łyżeczce serka, ucierając bez przerwy. Gdy cały serek jest już ubity, dodaję olejek migdałowy.

Wykładam niewielką foremkę (u mnie 8 x 10 cm) folią spożywczą, dno oprószam lekko kakao, po czym wykładam połowę masy z serka mascarpone. Na niej układam zanurzone w kawie biszkopty, przykrywam je kolejną warstwą masy. Ostatnią warstwę stanowią znów namoczone biszkopty. Szczelnie owijam foremkę, wstawiam ją na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem wyjmuję deser z formy, odwracając ją i delikatnie pozbywam się folii. Tiramisu oprószam kakao.

Przepis autorski.