Przepis
Składniki (porcja dla 2 osób):
250 g. serka mascarpone
2 żółtka
3 pełne łyżki cukru pudru
203 krople olejku migdałowego
0,5 szklanki zaparzonej, gorącej, mocnej kawy
podłużne biszkopty - ok. 10 -12 sztuk
Dodatkowo:
1 łyżka ciemnego kakao
folia spożywcza
Przygotowanie:
Wyparzam przez 10 sekund jajka we wrzątku (np. na łyżce zanurzonej w kubku z wodą), po czym oddzielam żółtka i przekładam je do miski. Dodaję cukier puder i ucieram 2-3 minuty, a następnie dodaję po łyżeczce serka, ucierając bez przerwy. Gdy cały serek jest już ubity, dodaję olejek migdałowy.
Wykładam niewielką foremkę (u mnie 8 x 10 cm) folią spożywczą, dno oprószam lekko kakao, po czym wykładam połowę masy z serka mascarpone. Na niej układam zanurzone w kawie biszkopty, przykrywam je kolejną warstwą masy. Ostatnią warstwę stanowią znów namoczone biszkopty. Szczelnie owijam foremkę, wstawiam ją na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem wyjmuję deser z formy, odwracając ją i delikatnie pozbywam się folii. Tiramisu oprószam kakao.
Przepis autorski.