Żeberka duszone w kapuście

Ewelina
Obiad
22.04.2015 7:17
Żeberka duszone w kapuście

Składniki

1 kg żeberek,

0,5 kg kapusty kiszonej Orzech,

2 marchewki,

1/2 pietruszki,

kawałek selera,

1 szklanka bulionu,

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka wędzona.

Przepis

Żeberka myjemy i osuszamy. Kroimy co 1 lub 2 koście, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką wędzoną i majerankiem. Dokładnie wcieramy przyprawy i odstawiamy żeberek na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy żeberka do zarumienienia się z każdej strony. Przekładamy je do garnka, układając warstwami: żeberka, kapusta kiszona i warzywa starte na tarce. Podlewamy bulionem i dusimy ok. 1,5 godziny pod przykryciem.