Składniki
Składniki:
około 800g szynki wieprzowej
3 garście suszonych grzybów
2 szklanki wody
3 czerwone cebule
2-3 łyżki oleju (u mnie olej kokosowy, można użyć oliwy)
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
4 ziarna jałowca
2-3 liście laurowe
sól, pieprz
Przepis
Grzyby zalać 2 szklankami wody i pozostawić do namoczenia na całą noc, a jeśli nie macie tyle czasu, to chociaż na 2-3 godziny. Szynkę wieprzową dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w kwadraty około 3x3cm. Popieprzyć, posolić, posypać mąką pełnoziarnistą i wymieszać. Nagrzać patelnię i podsmażyć bez tłuszczu co jakiś czas mieszając aż zbrązowieje. Tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia żarooodpornego. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki. Na patelni, na której smażyliście mięso rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulę, mieszać co jakiś czas, smażyć około 3-4 minut, również przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wrzucić namoczone grzyby, zalać wodą, która pozostała po ich namoczeniu. Dodać rozgniecione ziarna jałowca, liście laurowe, pieprz i sól. Piec w 160 stopniach przez około 140minut. Nie otwierać naczynia żaroodpornego i nie mieszać w czasie pieczenia. Podawać najlepiej z kaszą gryczaną.