Tort makaronowy

Ania -
Makarony
16.04.2015 6:58
Tort makaronowy

Składniki

SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm)

Warstwa makaronowa:

1 op. makaronu świderki (40-50 dag)

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1,5 szkl mleka

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

1/2 łyżeczki mielonego ostropestu (można pominąć)

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki ostrej papryki

Warstwa mięsna:

50 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki)

1 cebula

1 łyżeczka soli

2 łyżki Ziół Ojca Mateusza Rafex

4 łyżki keczupu

Dodatkowo:

2 op. mrożonej mieszanki warzyw brokuł-kalafior-marchewka

25 dag sera żółtego

masło i bułka tarta do tortownicy

olej do smażenia mięsa

Przepis

1. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy, podsmażyć, podlać odrobiną wody i dusić ok 20-30 minut, podlewając co jakiś czas wodą żeby się nie przypaliło i za bardzo nie wyschło.

2. Makaron i warzywa ugotować w osolonej wodzie (osobno :).

3. Ser żółty zetrzeć na tartce (na grubych oczkach).

4. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

5. Zrobić beszamel: na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, smażyć chwilę aż mąka straci surowość i całość zacznie "ładnie pachnieć". Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać sól i pozostałe przyprawy.

6. Do ugotowanego makaronu wlać gorący sos beszamelowy, dodać garść startego sera i dokładnie wymieszać.

7. Połowę makaronu rozłożyć w tortownicy lekko ugniatając (lub trochę więcej niż połowę, tak żeby dokładnie przykryć całe dno).

8. Usmażone mięso wymieszać z keczupem, wyłożyć na makaron. Przykryć drugą warstwą makaronu również lekko ugniatając.

9. Ugotowane warzywa wyłożyć na makaron, lekko przygnieść. Posypać serem żółtym.

10. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać ok 30 minut. Po tym czasie wyłączyć grzanie i odczekać ok 10 minut żeby wszystko się "uspokoiło". Wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz (najpierw odcinając brzegi nożem), kroić i podawać :)