Składniki
na 1 porcję
garść malin
2-3 śliwki
1 kiwi
garść płatków kukurydzianych/płatków owsianych
1 łyżeczka siemienia lnianego
kilka łyżek jogurtu naturalnego
*słoik o dowolnej wielkości
Przepis
Kiwi obieram i kroję na plastry, śliwki pozbawiam pestek i dzielę na mniejsze kawałki.
Na dno słoika układam płatki kukurydziane, które zalewam kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego, następnie układam warstwę owoców, którą ponownie przykrywam jogurtem naturalnym.
Ostatnia warstwa to płatki kukurydziane i siemię lniane, a na sam koniec dodałam maliny.
Całość jem od razu albo zakręcam słoik i zabieram ze sobą np. do pracy.
Moje uwagi:
1) To nie tylko świetny pomysł na śniadanie ale także na lekki deser.
2) Jeżeli chcecie przygotować taki słoik na wynos wybierzcie lepiej płatki owsiane, ponieważ kukurydziane bardzo szybko wsiąkają jogurt i robi się z nich papka, która niekoniecznie będzie dobrze smakować po kilku godzinach :)