Wyjątkowy tort makaronowy ..

Krzysztof
Makarony
28.08.2014 14:10
Wyjątkowy tort makaronowy ..

Przepis

Makaron:

- 250 g makaronu spaghetti

- 3 jajka

- 3 łyżki masła

- puszka tuńczyka w sosie własnym

Sos:

- 100 g tartego sera gouda

- 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka ziół prowansalskich

- 0,5 szkl. wody

- 1 łyżka octu balsamicznego figowego

Wierzch:

- 0,5 małej cukinii

- cebula

- pomidor

- 0,5 papryki czerwonej

- 10 plasterków sera gouda

- kilka ziarenek groszku zielonego

- listki świeżej bazylii, pietruszki i koperku

- sól, pieprzMakaron gotujemy na "al dente". Do ugotowanego, odcedzonego spaghetti dodajemy masło, odcedzonego tuńczyka, wbijamy roztrzepane jajka i starty żółty ser. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i czekamy aż masełko się roztopi. Następnie makaron przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 cm, w taki sposób aby pozostawić wyższe brzegi z makaronu a tym samym zrobić delikatne wgłębienie w makaronie na sos i warzywa.

Przygotowujemy sos: cebulę szklimy na masełku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę i mieszamy. Następnie dodajemy zioła prowansalskie, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Gotujemy chwileczkę do zgęstnienia sosu.

Sosem smarujemy dołek w warstwie makaronowej, pozostawiając suche brzegi.Kroimy warzywa w miarę cienkie plastry: cukinię, cebulę, pomidora, paprykę, ser żółty - układamy na przemian na pomidorowym sosie tworząc okrąg. Listki pietruszki, koperku i bazylii wkładamy między warzywa. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem, solą gruboziarnistą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Tort przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Następnie zwiększamy temperaturę do 220 stopni, odsłaniamy folię i pieczemy jeszcze 10 minut. Gdy serek się zarumieni, makaronowy tort jest gotowy. Oczywiście podajemy na ciepło :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną