Przepis
Makaron:
- 250 g makaronu spaghetti
- 3 jajka
- 3 łyżki masła
- puszka tuńczyka w sosie własnym
Sos:
- 100 g tartego sera gouda
- 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 0,5 szkl. wody
- 1 łyżka octu balsamicznego figowego
Wierzch:
- 0,5 małej cukinii
- cebula
- pomidor
- 0,5 papryki czerwonej
- 10 plasterków sera gouda
- kilka ziarenek groszku zielonego
- listki świeżej bazylii, pietruszki i koperku
- sól, pieprzMakaron gotujemy na "al dente". Do ugotowanego, odcedzonego spaghetti dodajemy masło, odcedzonego tuńczyka, wbijamy roztrzepane jajka i starty żółty ser. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i czekamy aż masełko się roztopi. Następnie makaron przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 cm, w taki sposób aby pozostawić wyższe brzegi z makaronu a tym samym zrobić delikatne wgłębienie w makaronie na sos i warzywa.
Przygotowujemy sos: cebulę szklimy na masełku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę i mieszamy. Następnie dodajemy zioła prowansalskie, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Gotujemy chwileczkę do zgęstnienia sosu.
Sosem smarujemy dołek w warstwie makaronowej, pozostawiając suche brzegi.Kroimy warzywa w miarę cienkie plastry: cukinię, cebulę, pomidora, paprykę, ser żółty - układamy na przemian na pomidorowym sosie tworząc okrąg. Listki pietruszki, koperku i bazylii wkładamy między warzywa. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem, solą gruboziarnistą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Tort przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Następnie zwiększamy temperaturę do 220 stopni, odsłaniamy folię i pieczemy jeszcze 10 minut. Gdy serek się zarumieni, makaronowy tort jest gotowy. Oczywiście podajemy na ciepło :)