Składniki
1 duży brokuł
1 opakowanie sera feta
1/2 szklanki ziaren słonecznika
sos:
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżki majonezu
szczypta soli
szczypta pieprzu
1-2 ząbki czosnku
Przepis
Zaczynam od przygotowania sosu. Do małej miseczki dodaję jogurt naturalny, majonez, przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę albo bardzo drobno posiekany. Sos dokładnie mieszam i odstawiam na bok. Na małym gazie rozgrzewam patelnię (najlepiej wybrać teflonową lub ceramiczną, która umożliwia smażenie beztłuszczowe). Dodaję słonecznik i często mieszając czekam, aż upraży się na złocisto. Zazwyczaj trwa to ok. 4-6 minut; należy pilnować, żeby go nie przypalić. Kiedy będzie już ładnie zrumieniony przekładam słonecznik na talerz i pozostawiam do ostygnięcia.
W między czasie w w garnku nastawiam wodę, solę ją do smaku wody morskiej. Kiedy zagotuje się wrzucam różyczki brokuła i gotuję ok. 4-5 minut. Brokuł musi zmięknąć, ale nie może się rozgotować. Następnie przekładam go na durszlak, przelewam zimną wodą i pozostawiam do ostygnięcia.
W salaterce lub na półmisku układam różyczki brokuła, następnie ser feta pokrojony w kostkę, całość polewam sporą ilością sosu czosnkowego i na koniec posypuję prażonym ziarnem słonecznika.
Sałatkę można przygotować wcześniej i do momentu podania trzymać w lodówce pod przykryciem.