Przepis
Jabłka bardzo na czasie. One chyba najbardziej kojarzą mi się z jesienią. Racuszki, placuszki, naleśniki – kto tego nie lubi? Ja jestem ich wielką fanką, dlatego że przygotowuje się je szybko, łatwo, są tanie i co najważniejsze przesmaczne.
126d 126a 126b 126c 126e 126f
Co jest potrzebne?
Składniki na 12 sztuk
- 4 jajka
- 0,5 l mleka
- 4 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- 17 łyżek mąki pszennej
- 3 średnie jabłka
- olej do smażenia
- szczypta soli
Jak przygotować?
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odstawić.
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mleko i miksujemy, aż pojawi się piana. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cynamon – miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy mąkę. Najlepiej porcjami, po łyżce, aby nie było grudek. Oczywiście cały czas miksujemy. Kiedy ciasto będzie puszyste (zaczną pojawiać się bąbelki) i gładkie wstawiamy je do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie ubijamy białka na sztywno z dodatkiem soli. Do wcześniej przygotowanego ciasta dodajemy starte jabłka (nie odlewamy soku!) i mieszamy łyżką. Teraz dokładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron. Gotowe, smacznego!