Tuńczyk w sosie teriyaki i puree ziemniaczane z wasabi

Dagmara
Obiad
30.12.2014 23:15
Tuńczyk w sosie teriyaki i puree ziemniaczane z wasabi

Przepis

Składniki dla 4 osób:

4 filety z tuńczyka

pieprz cytrynowy

4 małe marchewki

8 plastrów cukinii

2 łyżki masła klarowanego

Puree:

800 g ziemniaków

4 g wasabi

200 ml śmietanki 30%

sól

Sos teriyaki:

150 ml Sake

75 ml wina ryżowego

25 ml wina czerwonego

75 ml sosu sojowego

75 g cukru

15 g pora

15 g cebuli

1 cm imbiru

1 ząbek czosnku

25 g marchewki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Zaczniemy od sosu teriyaki. Na suchej patelni podsmażamy por, cebulę, imbir i czosnek, aż do lekkiego przypalenia. Wlewamy Sake, wino ryżowe i czerwone, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty do odparowania alkoholu. Wlewamy sos sojowy, wsypujemy cukier, mieszamy i gotujemy, aż do powstania syropu (około 10 minut). Przecedzamy do garnuszka i odstawiamy na bok.

2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i ugniatamy na gładkie puree z wasabi i śmietanką.

3. Plastry cukinii i marchewkę wrzucamy na 2 minuty do wrzątku, odcedzamy i podsmażamy na łyżce klarowanego masła.

4. Steki z tuńczyka posypujemy ze wszystkich stron pieprzem cytrynowym. Patelnię (najlepiej grillową) smarujemy kawałkiem masła klarowanego i mocno rozgrzewamy. Steki smażymy ok. 1-2 minuty z każdej strony.

5. Sos teryiaki podgrzewamy i wkładamy do niego steki, gotujemy ok. 10 sekund z każdej strony.

6. Na talerz wykładamy wszystkie składniki: puree, smażone warzywa i steki z tuńczyka przekrojone na pół. Możemy podać z odrobiną wasabi. Smacznego!