Bułeczki drożdżowe z czarnymi porzeczkami

Anna
Desery
03.08.2015 13:05
Bułeczki drożdżowe z czarnymi porzeczkami

Potrzebne nam:*ciasto:- 1/2 kg mąki pszennej- 3 żółtka- 100 g masła- 50 g drożdży świeżych- 1/2 szklanki cukru (ja użyłam waniliowego)- 2/3 szklanki mleka- szczypta soli*nadzienie:- 1/2 kg czarnych porzeczek- cukier waniliowy*dodatkowo:- cukier puder do dekoracjiPrzygotowanie: Następnie wyjmujemy ciasto na wysypaną mąką stolnicę, wyrabiamy 2-3 minuty i wkładamy do wysypanej mąką miski na około godzinę (oczywiście ponownie przykrywamy ściereczką). Robimy zaczyn - drożdże mieszamy z łyżką cukru i 4 łyżkami mleka, odstawiamy na 10 minut. Dlatego podczas wolnego pojechałam na działkę i z uporem maniaka oskubywałam krzaczki z tych smakołyków. W misce mieszamy mąkę z solą, mlekiem, cukrem i zaczynem z drożdży. Dziś dostaniecie ode mnie przepis na bułeczki, natomiast sok i dżem będą w osobnym poście. W międzyczasie porzeczki myjemy i przebieramy, po czym łączymy z kilkoma łyżkami cukru waniliowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://wposzukiwaniuinspiracji.blogspot.com/2015/08/bueczki-drozdzowe-z-czarnymi-porzeczkami.html