Sałatka jarzynowa

Małgorzata
Sałatki
03.08.2018 19:18
Sałatka jarzynowa

Składniki

  1. 8 marchewek
  2. 4 średnie ziemniaki
  3. 8 ogórków kiszonych
  4. 2 pietruszki
  5. ½ selera
  6. 1 por
  7. 1 jabłko
  8. 1 mała cebula
  9. 4 jajka
  10. 1 puszka groszku konserwowego

Sos

  1. 300 g majonezu
  2. 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  3. 1 łyżka musztardy
  4. pieprz czarny
  5. sól

Przepis

  1. Marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz seler dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżkę soli i gotujemy do miękkości. Ważne, aby warzyw nie rozgotować! Warto odcedzić je 5 minut wcześniej. Należy również zwrócić uwagę, że mniejsze warzywa będą szybciej ugotowane, więc należy je wyjąć wcześniej. Odcedzone warzywa odstawiamy do ostudzenia. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w równą kostkę.
  2. Pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Ogórki kroimy w kostkę i delikatnie odciskamy z soku. Cebulę oraz jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki dodajemy do warzyw.
  3. Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie jajka odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka. Wystudzone jajka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw.
  4. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników i chłodzimy w lodówce. Często po nocy, gdy warzywa wchłoną majonez, sałatka może być lekko sucha. Należy dołożyć wtedy 2-3 łyżki majonezu i wymieszać.
  5. Smacznego!