Składniki
- trzy liście sałaty rzymskiej
- garść roszponki
- połowa papryki czerwonej szpiczastej
- 2 jajka
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść kiełków rzodkiewki
- garść kiełków fasoli mung
- szczypta rzeżuchy
- dressing jogurtowy
- łyżeczka nasion chia
- kilka rzodkiewek
- szczypta pieprzu
Przepis
Jajka gotujemy na pół-twardo. Sałatę rzymską kroimy w paski, wrzucamy do miski, dodajemy roszponkę, pokrojoną paprykę ( zostawiamy kawałek do dekoracji) i pomidorki. Mieszamy i wykładamy na dwa talerzyki, jajka kroimy na ćwiartki i układamy na talerze, dodajemy pokrojone rzodkiewki i kawałki pozostałej papryki. Rozkładamy kiełki rzodkiewki i fasoli mung oraz rzeżuchy. Polewamy dressingiem jogurtowym i posypujemy nasionami chia i odrobiną pieprzu.