Składniki
CIASTO:
20 dag dobrej margaryny lub masła
1 niepełna szklanka cukru
16 g cukru wanilinowego
6 jajek rozmiar L
3 szklanki mąki pszennej – u mnie typ 650
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki mleka
30 dag masy makowej z puszki
5 dag drobnych rodzynek
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka mąki do bakalii
LUKIER:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki przegotowanej wody
DODATKOWO:
tłuszcz i mąka do formy
dowolne ozdoby – u mnie zielona posypka i cukrowe kurczaczki
Przepis
Formę na dużą babkę z kominem wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Margarynę zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, miksując dodać po jednym jajku.
Partiami dodać na zmianę przesianą mąkę i mleko, a następnie masę makową.
Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać.
Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 60 minut, do suchego patyczka.
Na 10 minut zostawić w formie, a potem przełożyć na kratkę kuchenną.
LUKIER:
Do cukru pudru dodać sok z cytryny i wlewając po odrobinie wody utrzeć gęsty lukier.
Polać wierzch przestudzonej babki i przybrać ją według uznania.