Babka makowa z bakaliami

Ewelina
Wielkanoc
26.03.2015 17:29
Babka makowa z bakaliami

Składniki

CIASTO:

20 dag dobrej margaryny lub masła

1 niepełna szklanka cukru

16 g cukru wanilinowego

6 jajek rozmiar L

3 szklanki mąki pszennej – u mnie typ 650

3 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szklanki mleka

30 dag masy makowej z puszki

5 dag drobnych rodzynek

5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

1 łyżka mąki do bakalii

LUKIER:

1 szklanka cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

2-3 łyżki przegotowanej wody

DODATKOWO:

tłuszcz i mąka do formy

dowolne ozdoby – u mnie zielona posypka i cukrowe kurczaczki

Przepis

Formę na dużą babkę z kominem wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).

Margarynę zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, miksując dodać po jednym jajku.

Partiami dodać na zmianę przesianą mąkę i mleko, a następnie masę makową.

Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać.

Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec około 60 minut, do suchego patyczka.

Na 10 minut zostawić w formie, a potem przełożyć na kratkę kuchenną.

LUKIER:

Do cukru pudru dodać sok z cytryny i wlewając po odrobinie wody utrzeć gęsty lukier.

Polać wierzch przestudzonej babki i przybrać ją według uznania.