- Czas gotowania: 44 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Składniki:
340 g mąki
200 g masła
150 g cukru pudru
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
1/2 szklanki gęstej, kwaśniej śmietany
2 jajka
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Kruszonka orzechowa:
150 g orzechów *
1/2 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
Przepis
W małej misce mieszamy ze sobą brązowy cukier , posiekane orzechy i cynamon, odstawiamy na bok. Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę z wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 15 minut, po czym wyjmujemy z formy.
* użyłam miksu orzechów: pecan, laskowych, brazylijskich i nerkowców