Babka z kruszonką orzechową

Małgorzata
Ciasta
07.02.2016 15:04
Babka z kruszonką orzechową
  • Czas gotowania: 44 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

Składniki:

340 g mąki

200 g masła

150 g cukru pudru

1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego

1/2 szklanki gęstej, kwaśniej śmietany

2 jajka

1 łyżeczka pasty waniliowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Kruszonka orzechowa:

150 g orzechów *

1/2 szklanki cukru brązowego

1 łyżeczka cynamonu

Przepis

W małej misce mieszamy ze sobą brązowy cukier , posiekane orzechy i cynamon, odstawiamy na bok. Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę z wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 15 minut, po czym wyjmujemy z formy.

* użyłam miksu orzechów: pecan, laskowych, brazylijskich i nerkowców