Ciasto kakaowe z bananami - kakaowy z dziurami i bananami

Magdalena
Ciasta
05.10.2014 9:10
Ciasto kakaowe z bananami - kakaowy z dziurami i bananami

Przepis

Biszkopt :

6 jajek

8 łyżek cukru

2 szklanki mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

6 łyżek oleju

łyżka gorzkiego kakao

Masa

½ l mleka

budyń śmietankowy z cukrem + 2 łyżki mąki

kostka masła lub dobrej margaryny

Ponadto

2 bite śmietany w proszku lub śmietana kremówka + cukier puder

2 średnie banany

niepełna szklanka nektaru bananowego do nasączenia blatów biszkopta

starta czekolada lub wiórki do dekoracji

Najpierw trzeba upiec biszkopt ( blaszka 32 x 22)

Białka ubijam z solą, dodaję po jednym żółtku, następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, stale mieszając dodaje olej.

Piekę około 30 minut w 170 st C.

Wystudzony przecinam na dwa blaty, każdy nasączam nektarem bananowym.

Przygotowuję masę budyniową, budyń mieszam z mąką i gotuję wg wskazówek na opakowaniu.

Całkiem zimny miksuję z masłem. Połową masy smaruję dolny biszkopt . W górnym blacie wycinam kółka kieliszkiem, kółka odkładam .

„Dziurawy” blat kładę na masie , w dziury wkładam grubsze plastry banana, nakładam wycięte kółka i rozsmarowuję resztę masy . Na wierzch wykładam ubitą śmietanę którą posypuję wiórkami czekolady.

Ciasto chłodzę w lodówce .