Przepis
Biszkopt :
6 jajek
8 łyżek cukru
2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
łyżka gorzkiego kakao
Masa
½ l mleka
budyń śmietankowy z cukrem + 2 łyżki mąki
kostka masła lub dobrej margaryny
Ponadto
2 bite śmietany w proszku lub śmietana kremówka + cukier puder
2 średnie banany
niepełna szklanka nektaru bananowego do nasączenia blatów biszkopta
starta czekolada lub wiórki do dekoracji
Najpierw trzeba upiec biszkopt ( blaszka 32 x 22)
Białka ubijam z solą, dodaję po jednym żółtku, następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, stale mieszając dodaje olej.
Piekę około 30 minut w 170 st C.
Wystudzony przecinam na dwa blaty, każdy nasączam nektarem bananowym.
Przygotowuję masę budyniową, budyń mieszam z mąką i gotuję wg wskazówek na opakowaniu.
Całkiem zimny miksuję z masłem. Połową masy smaruję dolny biszkopt . W górnym blacie wycinam kółka kieliszkiem, kółka odkładam .
„Dziurawy” blat kładę na masie , w dziury wkładam grubsze plastry banana, nakładam wycięte kółka i rozsmarowuję resztę masy . Na wierzch wykładam ubitą śmietanę którą posypuję wiórkami czekolady.
Ciasto chłodzę w lodówce .