Babka migdałowa z mandarynkami

Ewelina
Ciasta
30.03.2015 14:42
Babka migdałowa z mandarynkami

Składniki: 25 dag masła ( można zastąpić margaryną) 200 g cukru pudru 5 jajek 20 dag mąki pszennej 10 dag maki ziemniaczanej 10 dag mielonych migdałów 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały cukier wanilinowy 1 puszka mandarynek ( lub moreli albo 2/3 puszki brzoskwiń) 2 łyżki likieru Amaretto (opcjonalnie) Dużą formę z kominkiem (u mnie tortownica z kominem o śr.26 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. To bardzo proste ciasta, które można wyczarować w kilka chwil, a w wyborze dodatków i smaków ogranicza nas tylko fantazja. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, gęstą masę. a szkoda, bo babki bardzo lubię, nie tylko od święta, ale także na co dzień, do porannej kawy. Dziś chcę Wam zaproponować babkę mniej tradycyjną – – z nutą migdałową i mandarynkami. Do masy jajecznej przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia baby wielkanocnej. Piec w temp. 170 C, 50- 60 minut do ładnego zrumienienia i tzw. suchego patyczka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2015/03/Babka-migdalowa-z-mandarynkami.html