Przepis
Inspiracją był przepis Gordona Ramsaya z książki "Szef kuchni po godzinach".
Składniki:
750 g młodych ziemniaków
200 g zielonego groszku
350 g bobu w strąkach
150 g parzonego boczku w cienkich plastrach
sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki musztardy Dijon
1,5 łyżeczki musztardy francuskiej
pęczek koperku
Ziemniaki dokładnie umyć, większe przekroić na połowę. Gotować w osolonej wodzie 10-15 minut do miękkości.
Przygotować sos: połączyć ze sobą oliwę, musztardy i posiekany koperek.
W drugim garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzącej wody wrzucić bób i gotować około 3 minut, aż będzie miękki. Odcedzić, zanurzyć w lodowatej wodzie i ponownie odcedzić. Obrać ze skórki (jeżeli chcecie aby bób pozostał w łupinie, należy gotować go chwilkę dłużej).
Groszek wyłuskać (jeżeli używacie mrożonego to najpierw należy go rozmrozić). Gotować w osolonej wodzie około 3 minut. Po tym czasie podobnie jak bób odcedzić, zanurzyć w lodowatej wodzie i ponownie odcedzić.
Plasterki boczku pokroić w cienkie paseczki i zrumienić na suchej patelni.
Ugotowane, gorące ziemniaki włożyć do dużej miski. Dodać sos i usmażony boczek, dokładnie wymieszać. Następnie dodać bób i groszek. Wmieszać delikatnie.
Podawać na ciepło.