Zdrowy jabłkowo-pomarańczowy mazurek

Ola
Wielkanoc
29.03.2015 13:59
Zdrowy jabłkowo-pomarańczowy mazurek

Składniki

Składniki na dwa małe spody (2 małe keksówki) lub jedną duży (duża keksówka)

20g zarodków pszennych

20g otrębów pszennych

40g płatków owsianych

20g mąki pszennej razowej

20g mąki kokosowej

40g erytrytolu

żółtko

40g oleju kokosowego

Nadzienie:

4 jabłka

40g galaretki pomarańczowej

kilka plastrów pomarańczy

2 łyżki erytrytolu

50ml wody

Przepis

Przygotowanie:

Płatki i zarodki można zmielić na mąkę w młynku do kawy, ale nie jest obligatoryjne.

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Może się lekko rwać, konsystencją na pewno nie będzie przypominało klasycznego ciasta kruchego. Ciasto zagniatamy w kulę i chłodzimy ok. 1h w zamrażalniku. Schłodzonym ciastem wylepiamy dna i ranty foremek. Odrywamy po kawałku ciasta i rozpłaszczamy go w brytfannie. Zapiekamy ok. 15min w 180st.

Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy je dopóki nie odparują i nie zmiękną, następnie zasypujemy je galaretką i dokładnie mieszamy. Jabłkową galaretkę chłodzimy ok 2h, warto sprawdzić od czasu do czasu, czy masa nie stężała za bardzo. W między czasie można kandyzować kilka plastrów pomarańczy wykorzystanych do ozdoby. W tym celu podgrzewamy wodę z erytrytolem. Pomarańcze dusimy w takich roztworze, dopóki skórki nie zmiękną, a wszystkie płyny nie wyparują. Na kruchy spód przekładamy jabłka. Na wierzchu układamy pokrojone pomarańcze. Chłodzimy w lodówce, dopóki jabłka nie stężeją.