Składniki
foremka do baranka
kostka dobrego masła np. 200 gram ( minimum 80%)
ziarenka pieprzu oraz listka bukszpanu jako ozdoba
garnek z zimną wodą
łyżka stołowa
Przepis
Formę do baranka trzeba namoczyć przez około godzinę w zimnej wodzie. Można wstawić ją także na całą noc do lodówki. Musi dobrze się namoczyć, dzięki temu baranek odejdzie od formy gładko i bezproblemowo.
W każdą połówkę formy dokładnie uciskać masło łyżką. Masło najlepiej by było zimne, wtedy baranka można wyciągnąć z formy chwilkę po jej złożeniu. Jeżeli używamy masła w temperaturze pokojowej, foremkę z nim trzeba wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Złożyć formę, docisnąć, wygładzić spód baranka. Moja forma jest już nieszczelna, służy długo, przez co widać już wyprężenie, jednak nowa foremka powinna się idealnie złożyć (fot 3). Warto zwrócić uwagę na to czy się dobrze składa już w sklepie.
Delikatnie otworzyć formę, wyjąć masło. Ozdobić baranka bukszpanem i ziarenkami pieprzu.
Formę umyć i pozostawić do wyschnięcia, pamiętajcie by nie schować jej mokrej bo zapleśnieje.