Składniki
Ciasto:
- ok. 250g pomieszanych mąk (ja dałam 90g mąki ryżowej, 60g mąki ziemniaczanej, 35g mąki jaglanej, 60g mąki migdałowej)
- 90g masła kokosowego (ja zrobiłam je sama z wiórków kokosowych, które blendowałam aż do czasu uzyskania masła kokoswego)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 żółtka
- 15g ksylitolu (lub innego słodzidła: erytrolu, stewii, cukru)
- szczypta soli
- proszek do pieczenia
Konfitura:
- 200g mrożonych malin (mogą być inne owoce, najlepiej lekko kwaskowate jak np. porzeczki, truskawki)
- Ksylitol do smaku (lub inne słodzidło: erytrol, stewia, cukier)
Krem:
- Puszka mleka kokosowego + ksylitol/erytrol/stewia/cukier do smaku
Dekoracja: np. wiórki kokosowe i truskawki
Przepis
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem. Wstawić do piekarnika. Piec w 150 st. C do czasu, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Konfitura: Maliny chwilę pogotować (do rozpadnięcia), następnie dodać ksylitol i chwilę pogotować. Po wystudzeniu nałożyć na ciasto.
Krem: 1 puszkę mleka kokosowego schłodzić w lodówce przez 3-4 dni tak, aby oddzieliła się śmietanka od mleka. Po 3 dniach zebrać wierzchnią, gęstą warstwę śmietanki i ubić tak jak bitą śmietanę. Ubitą śmietankę dosłodzić do smaku ksylitolem. Masę wyłożyć na położony wcześniej mus malinowy.
Dekoracja ciasta dowolna, ja udekorowałam świeżymi truskawkami i posypałam podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.