Składniki
Składniki na dwa małe spody (2 małe wylepione keksówki) lub jeden duży (duża keksówka)
20g zarodków pszennych
20g otrębów pszennych
40g płatków owsianych
20g mąki pszennej razowej
20g mąki kokosowej
40g erytrytolu
żółtko
40g oleju kokosowego
Nadzienie:
100g serka wiejskiego
kopiata łyżka kakao
30g eyrtrytolu
Łyżka żelatyny
2 łyżki gęstych śliwkowych powideł
łyżka kakao (do powideł)
Przepis
Przygotowanie:
Płatki i zarodki można zmielić na mąkę w młynku do kawy, ale nie jest obligatoryjne.
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Może się lekko rwać, konsystencją na pewno nie będzie przypominało klasycznego ciasta kruchego. Ciasto zagniatamy w kulę i chłodzimy ok. 1h w zamrażalniku. Schłodzonym ciastem wylepiamy dna i ranty foremek. Odrywamy po kawałku ciasta i rozpłaszczamy go w brytfannach. Zapiekamy ok. 15-20min w 180st.
Serek wiejski odsączamy ze śmietanki. Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę. Ziarenka serka miksujemy z kakao i erytrytolem na gładką masę. Wystudzoną żelatynę łączymy ze zmiksowanym serkiem. Powidła łączymy z łyżką kakao. Takim czekoladowym dżemem smarujemy upieczony spód. Kakaową masę wylewamy na czekoladowe powidła. Wierzch mazurka można udekorować wiórkami kokosowymi lub sezamem.