Składniki
Składniki:
2 kostki sera białego
2 jajka
100g jogurtu naturalnego
Kopiata łyżka mąki kokosowej
50g erytrytolu lub innego słodzidła do smaku
laska wanilii lub aromat waniliowy
Dodatki: owoce, bakalie
40g otrębów pszennych
20g zarodków pszennych
20g płatków gryczanych
30g erytrytolu lub innego słodzidła do smaku
1 białko
Łyżka kakao
40g oleju kokosowego
Przepis
Przygotowanie:
Spód
Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Płatki, otręby, zarodki oraz kakao łączymy z olejem kokosowym i erytrytolem. Białko ubijamy ze szczyptą soli na gładką masę. Pianę niedbale łączymy z płatkami. Taką kruszonką wylepiamy dno naszej formy. Spód zapiekamy ok. 10 min 180st.
Masa serowa
Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Biały ser rozkruszamy. Łączymy go z łyżką mąki kokosowej. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka i jogurt naturalny dodajemy do sera. Mieszamy na gładką masę. Laskę wanilii rozkrawamy na pół i koniuszkiem noża, z każdej połówki zeskrobujemy waniliowe ziarenka. Dodajemy je do masy serowej i ponownie dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z erytrytolem. Łączymy ubitą pianę z masą serową. Ciasto przekładamy na spód i zapiekamy ok 1h 30min.
Po upieczeniu serniczek należy wystudzić i schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień, po leżakowaniu w lodówce. Jeżeli macie mało czasu i zależy Wam by Wasz serniczek był zwarty bez odpoczywania, dobrze jest dodać do niego więcej mąki kokosowej, która pochłonie serową wilgoć.