Zdrowy, dietetyczny serniczek na kakaowym spodzie

Ola
Ciasta
26.03.2015 20:19
Zdrowy, dietetyczny serniczek na kakaowym spodzie

Składniki

Składniki:

2 kostki sera białego

2 jajka

100g jogurtu naturalnego

Kopiata łyżka mąki kokosowej

50g erytrytolu lub innego słodzidła do smaku

laska wanilii lub aromat waniliowy

Dodatki: owoce, bakalie

40g otrębów pszennych

20g zarodków pszennych

20g płatków gryczanych

30g erytrytolu lub innego słodzidła do smaku

1 białko

Łyżka kakao

40g oleju kokosowego

Przepis

Przygotowanie:

Spód

Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Płatki, otręby, zarodki oraz kakao łączymy z olejem kokosowym i erytrytolem. Białko ubijamy ze szczyptą soli na gładką masę. Pianę niedbale łączymy z płatkami. Taką kruszonką wylepiamy dno naszej formy. Spód zapiekamy ok. 10 min 180st.

Masa serowa

Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Biały ser rozkruszamy. Łączymy go z łyżką mąki kokosowej. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka i jogurt naturalny dodajemy do sera. Mieszamy na gładką masę. Laskę wanilii rozkrawamy na pół i koniuszkiem noża, z każdej połówki zeskrobujemy waniliowe ziarenka. Dodajemy je do masy serowej i ponownie dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z erytrytolem. Łączymy ubitą pianę z masą serową. Ciasto przekładamy na spód i zapiekamy ok 1h 30min.

Po upieczeniu serniczek należy wystudzić i schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień, po leżakowaniu w lodówce. Jeżeli macie mało czasu i zależy Wam by Wasz serniczek był zwarty bez odpoczywania, dobrze jest dodać do niego więcej mąki kokosowej, która pochłonie serową wilgoć.