Składniki: (na 2 porcje) - 1 średniej wielkości kalarepka - 2 jajka - 1/3 łyżeczki octu - 1 awokado - pół opakowania kosteczek Apetina snack pack z chilli - około 6-8 oliwek zielonych - szczypta soli - szczypta pieprzu - szczypta słodkiej papryki czerwonej - szczypta bazylii - garstka suszonych pestek dyni - dwa cienkie plasterki pleśniowego sera typu camembert pokrojone w kosteczkę Dekoracja: - kiełki- dowolne, ja użyłam mix kiełków cieciorki i soczewicy Awokado: 1. Awokado umyć dokładnie i przekroić wzdłuż, pozbyć się pestki, nie obierać. 2. Wrzucać na gotującą, osoloną wodę i gotować aż odrobinę zmiękną, około 7-15 minut na średnim ogniu. 2. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i łyżką zamieszać wodę tak by wytworzył się wir/lej wody. 4. Gotować około 2-3 minuty, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie nadal płynne. Pokroić na grube plastry a następnie na paseczki przypominające grube frytki 3. Jajko po benedyktyńsku: 1. W małym rondelku ugotować wodę, osolić, dodać ocet.