Składniki
2,5 szkl mąki pszennej + 2 łyżki
1 szkl oleju
1 szkl fanty
1 szkl cukru
5 jajek
2 łyżki kakao
1 c. waniliowy lub kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Przepis
Jajka ubić na puch z cukrami. Cały czas ucierając dodawać 2,5 szkl mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodawać stopniowo olej i fantę. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki , do drugiej kakao. Obie masy dokładnie wymieszać. Ciasto wylewać do dużej formy na babkę na przemian jasne i ciemne, tworząc kilka warstw. Piec ok 1 godzinę w 150 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.