Składniki
Składniki na biszkopt:
5 jajek "L"
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka octu
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzieliłam od żółtek. Żółtka roztrzepałam, dodałam do nich ocet i proszek do pieczenia, wymieszałam (zwiększą one trochę swoją objętość). Do białek dodałam szczyptę soli i ubiłam. Do ubitych dodałam porcjami cukier, dalej ubijałam, dodałam żółtka wymieszane z octem i proszkiem, delikatnie wymieszałam i na koniec dodałam mąkę, ponownie wymieszałam. Ciasto przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach około 25-30 minut.
Składniki masa z wafelkami:
2 x 250 g serka mascarpone
150 ml śmietany 30 %
4-5 sztuk wafelków (ja dałam estelle)
Dodatkowo:
opakowanie okrągłych biszkoptów
galaretka cytrynowa
500 ml śmietany 30%
strata gorzka czekolada
Przepis
Galaretkę zalewamy 1 szklanką wrzątku. Studzimy i czekamy aż zacznie tężeć.Śmietanę ( 150 ml) ubijamy, dodajemy serki, miksujemy do momentu, aż serki połączą się ze śmietaną i dodajemy pokruszone wafelki, mieszamy. Masę wykładamy na ostudzony biszkopt. Na masę układamy biszkopty.
Jak galaretka zacznie nam tężeć, zaczynamy ubijać śmietanę (500 ml). Do ubitej dodajemy galaretkę, miksujemy do momentu, aż galaretka nam się połączy ze śmietaną. Ja masę na chwilkę włożyłam jeszcze do lodówki i jak troszkę się ścięła, wyłożyłam na ułożone wcześniej biszkopty. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy najlepiej na noc do lodówki :) Pianę ze śmietany i galaretki można jeszcze dosłodzić cukrem pudrem. Ja nie słodziłam, bo według mnie masa i tak była słodka.