Składniki
1 paczka wafli (5 blatów, wybierzcie te z głębokim wytłoczeniem)
250 gramów masła ewentualnie margaryny
200 gramów kwaśnej gęstej śmietany 18%
3/4 szklanki cukru
2 galaretki ( u mnie agrestowa i truskawkowa)
ewentualnie polewa czekoladowa
Przepis
Tłuszcz roztopić w rondlu, następnie dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, a potem na końcu dodać kwaśną śmietanę (dobrze by było gdyby miała temp. pokojową), nie dopuścić do zagotowania (!), ponownie wymieszać. Gorącą masę podzielić na dwie równe części, do każdej z nich wsypać galaretkę, wymieszać dokładnie.
Odstawić do stężenia. Kiedy będzie miała konsystencję gęstego budyniu smarować naprzemiennie wafle.
Potem z góry obciążyć je np. książką lub ciężką deską do krojenia. Kiedy masa całkiem zastygnie (po około 2 godzinach) ewentualnie polać przestudzoną polewą, wstawić do lodówki, najlepiej na noc.