wafel z galaretką

Ewa
Ciasta
17.04.2015 8:03
wafel z galaretką

Składniki

1 paczka wafli (5 blatów, wybierzcie te z głębokim wytłoczeniem)

250 gramów masła ewentualnie margaryny

200 gramów kwaśnej gęstej śmietany 18%

3/4 szklanki cukru

2 galaretki ( u mnie agrestowa i truskawkowa)

ewentualnie polewa czekoladowa

Przepis

Tłuszcz roztopić w rondlu, następnie dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, a potem na końcu dodać kwaśną śmietanę (dobrze by było gdyby miała temp. pokojową), nie dopuścić do zagotowania (!), ponownie wymieszać. Gorącą masę podzielić na dwie równe części, do każdej z nich wsypać galaretkę, wymieszać dokładnie.

Odstawić do stężenia. Kiedy będzie miała konsystencję gęstego budyniu smarować naprzemiennie wafle.

Potem z góry obciążyć je np. książką lub ciężką deską do krojenia. Kiedy masa całkiem zastygnie (po około 2 godzinach) ewentualnie polać przestudzoną polewą, wstawić do lodówki, najlepiej na noc.