Sznycel po wiedeńsku

Ewelina
Obiad
07.12.2014 10:33
Sznycel po wiedeńsku

Przepis

Składniki:

60 dag mięsa z szynki, schabu...

4 jajka do smażenia

2-3 jajka do panierowania

bułka tarta

3 łyżki masła do smażenia

szczypiorek

kawałeczki cytryny

Wykonanie:

Mięso po oczyszczeniu i opłukaniu pokroiłam w poprzek włókien na 4 porcje. Rozbiłam tłuczkiem i uformowałam zgrabne kotlety. Najpierw posoliłam, popieprzyłam, następnie oprószyłam mąką i zanurzyłam w miseczce z jajkiem a potem w bułce tartej.

Piekarnik nagrzałam do temperatury 180° C.

Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam kotlety z każdej strony na złoty kolor. Każdy po wyjęciu przekładałam do naczynia żaroodpornego, podlałam łyżeczką wody. Na każdym kotlecie położyłam po kawałeczku masła, przykryłam przykrywką i wstawiłam do piekarnika na 8 minut.

W tym czasie usmażyłam 4 jajka sadzone. Mięso wyjęłam z piekarnika przełożyłam na talerze. Na każdym sznyclu położyłam jajko, kawałeczek zamrożonego masła i cząstkę cytryny. Posypałam szczypiorkiem i podałam z marchewką glazurowaną w miodzie z imbirem ( klik).