Ciasto wuzetka

Ewelina
Ciasta
08.12.2014 18:42
Ciasto wuzetka

Przepis

BISZKOPT ;

podaję kakaowy, puszysty biszkopt na blaszkę; biszkopt kakaowy

MASA :

400 ml śmietany 30%

150 g serka waniliowego

2 cukry waniliowe

1 łyżka cukru

3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody

Bardzo zimną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach na sztywno, następnie wsypujemy cukry i dalej ubijając dodajemy serek. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy żelatynę, wszystko dokładnie i energicznie mieszamy. Śmietanę odkładamy do lodówki na 10 minut.

POLEWA :

100 g czekolady mlecznej

1/4 szklanki mleka

1 łyżeczka żelatyny

Mleko ogrzewamy aż będzie bardzo gorące, rozpuszczamy w nim żelatynę, następnie dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy ogrzewając aż czekolada się rozpuści.

DODATKOWO :

1/2 słoika dżemy np. z czarnej porzeczki

1 szklanka słodkiej herbaty do nasączenia

PRZYGOTOWANIE :

Biszkopt po upieczeniu kroimy na dwie równe połowy, Układamy pierwszą w blaszce, nasączamy herbatą, smarujemy połową dżemu i wykładamy masę śmietanową ( odrobinę zostawiamy do ozdoby).

Przykrywamy drugą połową ciasta, nasączamy i smarujemy dżemem, biszkopt lekko dociskamy. Na wierzch wylewamy zimną i tężejącą już masę czekoladową, ciasto chłodzimy. Po kilku godzinach wuzetkę porcjujemy i ozdabiamy pozostałą śmietaną.

Ciasto jest bardzo smaczne, polecam.