Przepis
BISZKOPT ;
podaję kakaowy, puszysty biszkopt na blaszkę; biszkopt kakaowy
MASA :
400 ml śmietany 30%
150 g serka waniliowego
2 cukry waniliowe
1 łyżka cukru
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody
Bardzo zimną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach na sztywno, następnie wsypujemy cukry i dalej ubijając dodajemy serek. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy żelatynę, wszystko dokładnie i energicznie mieszamy. Śmietanę odkładamy do lodówki na 10 minut.
POLEWA :
100 g czekolady mlecznej
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka żelatyny
Mleko ogrzewamy aż będzie bardzo gorące, rozpuszczamy w nim żelatynę, następnie dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy ogrzewając aż czekolada się rozpuści.
DODATKOWO :
1/2 słoika dżemy np. z czarnej porzeczki
1 szklanka słodkiej herbaty do nasączenia
PRZYGOTOWANIE :
Biszkopt po upieczeniu kroimy na dwie równe połowy, Układamy pierwszą w blaszce, nasączamy herbatą, smarujemy połową dżemu i wykładamy masę śmietanową ( odrobinę zostawiamy do ozdoby).
Przykrywamy drugą połową ciasta, nasączamy i smarujemy dżemem, biszkopt lekko dociskamy. Na wierzch wylewamy zimną i tężejącą już masę czekoladową, ciasto chłodzimy. Po kilku godzinach wuzetkę porcjujemy i ozdabiamy pozostałą śmietaną.
Ciasto jest bardzo smaczne, polecam.