Składniki
220 g mąki pszennej,
90 g świeżego szpinaku i ziół (np. 60% szpinak, po 20% bazylia i natka pietruszki),
2 jaja,
250 ml mleka,
150 ml wody gazowanej,
50 g tartego parmezanu, pecorino lub innego długo dojrzewającego sera,
3 czubate łyżki zmielonych pestek dyni,
3 łyżki oleju z pestek winogron,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
skórka otarta z połowy cytryny,
1/2 łyżeczki białego pieprzu,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól.
Przepis
Do niedawna uważałam gofrownicę za zbędny gadżet w mojej kuchni, no bo jak często można jeść gofry z bitą śmietaną, dżemem, owocami lub cukrem pudrem? Trochę to nudne i nie do końca zdrowe. Na nowo odkryłam ją podczas warsztatów kulinarnych.
Pierwsze gofrowanie: wiosenne gofry ze szpinakiem, bazylią, natką pietruszki i mielonymi pestkami dyni - już sam kolor nastraja pozytywnie, a dzieci szaleją na ich punkcie, nawet te notorycznie odmawiające jedzenia.