Weekendowe śniadanie - nowe życie gofra

Malgorzata
Fit
20.03.2015 9:12
Weekendowe śniadanie - nowe życie gofra

Składniki

220 g mąki pszennej,

90 g świeżego szpinaku i ziół (np. 60% szpinak, po 20% bazylia i natka pietruszki),

2 jaja,

250 ml mleka,

150 ml wody gazowanej,

50 g tartego parmezanu, pecorino lub innego długo dojrzewającego sera,

3 czubate łyżki zmielonych pestek dyni,

3 łyżki oleju z pestek winogron,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

skórka otarta z połowy cytryny,

1/2 łyżeczki białego pieprzu,

szczypta gałki muszkatołowej,

sól.

Przepis

Do niedawna uważałam gofrownicę za zbędny gadżet w mojej kuchni, no bo jak często można jeść gofry z bitą śmietaną, dżemem, owocami lub cukrem pudrem? Trochę to nudne i nie do końca zdrowe. Na nowo odkryłam ją podczas warsztatów kulinarnych.

Pierwsze gofrowanie: wiosenne gofry ze szpinakiem, bazylią, natką pietruszki i mielonymi pestkami dyni - już sam kolor nastraja pozytywnie, a dzieci szaleją na ich punkcie, nawet te notorycznie odmawiające jedzenia.