Aromatyczna zupa kalafiorowa

Ewelina
Zupy
08.06.2015 10:43
Aromatyczna zupa kalafiorowa

Składniki

Składniki na 4 porcje:

1 marchew

kawałek selera

mała pietruszka

kilka krążków pora

2 ziemniaki

litr bulionu drobiowego

pół kalafiora

pół szklanki gęstej śmietany

przyprawy: sól, pieprz, po pół łyżeczki curry i kurkumy

2 łyżki koperku

Przepis

Warzywa obieramy i myjemy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy 10 minut. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, ziemianki kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy razem z porem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy przyprawy. Na końcu zabielamy śmietaną i dodajemy koperek.