Tort lodowy Snickers

Ewelina
Desery
08.06.2015 11:37
Tort lodowy Snickers

Składniki

5 jajek

5 łyżek cukru

4 łyżki oleju

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki ciemnego kakao

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz żółtka z olejem. Dalej miksując wsypujemy mąki wymieszane z kakao i proszkiem, delikatnie łączymy składniki.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 *C.

Biszkopt studzimy, przekrawamy na trzy blaty.

MASA LODOWA :

2 litry lodów waniliowych

1 puszka gotowej masy krówkowej

1 szklanka orzechów ziemnych bez soli

1 czekolada Goplana Toffino

1 batonik orzechowy

Przepis

Lody przekładamy do dużej miski, kroimy je jak są bardzo zamrożone. Orzechy mieszamy z 3/4 puszki masy krówkowej, dodajemy je do lodów, łącznie z pokrojoną w kostkę czekoladą Goplana toffi, dokładnie mieszamy. Masa zrobi się miękka, nadająca się do smarowania.

Tortownicę wykładamy folią spożywczą i układamy pierwszy blat biszkoptu. Wykładamy 1/3 masy, przykrywamy drugim blatem ciasta, następnie masa lodowa i ostatni, najmniejszy blat biszkoptu, na to reszta masy lodowej. Rozkładamy na wierzchu pozostałą masę krówkową, posypujemy pokrojonym batonik i przekładamy tort do zamrażarki, na kilka godzin. Deser wykładamy z tortownicy, kroimy ogrzanym nożem w gorącej wodzie, od razu podajemy. Smacznego.

Ciasto lodowe bardzo smaczne tylko proponuję lekko nasączyć biszkopt, np herbatą,ponieważ po zamrożeniu robi się suchy.