Składniki
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz żółtka z olejem. Dalej miksując wsypujemy mąki wymieszane z kakao i proszkiem, delikatnie łączymy składniki.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 *C.
Biszkopt studzimy, przekrawamy na trzy blaty.
MASA LODOWA :
2 litry lodów waniliowych
1 puszka gotowej masy krówkowej
1 szklanka orzechów ziemnych bez soli
1 czekolada Goplana Toffino
1 batonik orzechowy
Przepis
Lody przekładamy do dużej miski, kroimy je jak są bardzo zamrożone. Orzechy mieszamy z 3/4 puszki masy krówkowej, dodajemy je do lodów, łącznie z pokrojoną w kostkę czekoladą Goplana toffi, dokładnie mieszamy. Masa zrobi się miękka, nadająca się do smarowania.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą i układamy pierwszy blat biszkoptu. Wykładamy 1/3 masy, przykrywamy drugim blatem ciasta, następnie masa lodowa i ostatni, najmniejszy blat biszkoptu, na to reszta masy lodowej. Rozkładamy na wierzchu pozostałą masę krówkową, posypujemy pokrojonym batonik i przekładamy tort do zamrażarki, na kilka godzin. Deser wykładamy z tortownicy, kroimy ogrzanym nożem w gorącej wodzie, od razu podajemy. Smacznego.
Ciasto lodowe bardzo smaczne tylko proponuję lekko nasączyć biszkopt, np herbatą,ponieważ po zamrożeniu robi się suchy.