Składniki
na cztery miseczki
300 g ziemniaków
200-300 g zielonych szparagów
1 marchew
kawałek pietruszki i pora
1 średni liśc lubczyku
sól, pieprz do smaku
50 g tartego żółtego sera
chilli dla odważnych
pestki dyni do posypania
Przepis
Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki, kroimy na kawałki. Wszystko zalewamy 1 litrem wody, gotujemy około 30 minut aż warzywa będą miękkie ( kilka końcówek szparag wyciągamy po 4 minutach od zagotowania, posłużą za ozdobę kremu ). Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone listki lubczyku. Krem blenderujemy, przekładamy do salaterek do zapiekania. układamy końcówki szparag, posypujemy serem i zapiekamy 10 minut w temperaturze 200 *C. Krem posypujemy świeżym chilli i pestkami dyni. Podajemy gorące. Smacznego.