Składniki
Składniki na ciasto:
350 g świeżego szpinaku typu 'baby'
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
2 szklanki mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
Śmietankowy krem:
300 ml kremówki 36%
150 g mascarpone
2 płaskie łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
ziarenka granatu do dekoracji
Przepis
Jajka ubij z cukrem, aż uzyskasz niemalże białą i puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, wlewaj ciurkiem olej.
Szpinak zmiksuj blenderem lub posiekaj w malakserze i dodaj do masy jajecznej. Wlej sok i skórkę z cytryny i wszystko wymieszaj. Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Dodawaj powoli do zielonej masy, cały czas mieszając (ręcznie).
Ciasto wlej do tortownicy (22-25 cm), przykrytej uprzednio papierem do pieczenia i piecz w 180ºC przez 40 minut do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Wszystkie składniki na krem umieść w misie miksera i ubij.
Wierzch ciasta obciąć na 2/3 wysokości. Dół wyłożyć na paterę i pokryć śmietankowym kremem. Górę zaś drobno pokruszyć palcami. i posypać nią wierzch ciasta. Ozdobić całość pestkami granatu.