Leśny mech - tureckie ciasto ze szpinakiem

Łukasz
Ciasta
17.03.2015 20:27
Leśny mech - tureckie ciasto ze szpinakiem

Składniki

Składniki na ciasto:

350 g świeżego szpinaku typu 'baby'

3 jajka

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju słonecznikowego

2 szklanki mąki pszennej

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

sok z 1/2 cytryny

skórka otarta z 1 cytryny

Śmietankowy krem:

300 ml kremówki 36%

150 g mascarpone

2 płaskie łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

ziarenka granatu do dekoracji

Przepis

Jajka ubij z cukrem, aż uzyskasz niemalże białą i puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, wlewaj ciurkiem olej.

Szpinak zmiksuj blenderem lub posiekaj w malakserze i dodaj do masy jajecznej. Wlej sok i skórkę z cytryny i wszystko wymieszaj. Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Dodawaj powoli do zielonej masy, cały czas mieszając (ręcznie).

Ciasto wlej do tortownicy (22-25 cm), przykrytej uprzednio papierem do pieczenia i piecz w 180ºC przez 40 minut do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.

Wszystkie składniki na krem umieść w misie miksera i ubij.

Wierzch ciasta obciąć na 2/3 wysokości. Dół wyłożyć na paterę i pokryć śmietankowym kremem. Górę zaś drobno pokruszyć palcami. i posypać nią wierzch ciasta. Ozdobić całość pestkami granatu.