Szpinakowa rolada

Elżbieta
Ciasta
14.07.2016 11:25
Szpinakowa rolada
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki

Ciasto:

3 jajka

35 dag mrożonego szpinaku

1 i 1/3 szklanki cukru

1 i 1/3 szklanki oleju

2 szklanki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

400 ml śmietany

200 g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

2 śmietan-fix

Przepis

Ciasto:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Blenderem miksujemy szpinak.

Do masy jajecznej dodajemy stopniowo 3-4 łyżki szpinaku, a następnie dodajemy to do pozostałego szpinaku.

Na koniec dodajemy olej, mąkę

i proszek do pieczenia.

Pieczemy w prostokątnej blaszce

w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut.

Po upieczeniu gorące ciasto przekładamy na ściereczkę, zwijamy jak roladę i pozostawiamy

do ostygnięcia.

Krem:

Śmietanę ubijamy dodając śmietan-fix

i cukier puder.

Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone

i lekko mieszamy z całością.

Po ostygnięciu ciasto rozwijamy

i przekładamy kremem.

Następnie ponownie ciasto zawijamy jak roladę.

Schładzamy w lodówce.

Smacznego!