- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
Ciasto:
3 jajka
35 dag mrożonego szpinaku
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
400 ml śmietany
200 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fix
Przepis
Ciasto:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Blenderem miksujemy szpinak.
Do masy jajecznej dodajemy stopniowo 3-4 łyżki szpinaku, a następnie dodajemy to do pozostałego szpinaku.
Na koniec dodajemy olej, mąkę
i proszek do pieczenia.
Pieczemy w prostokątnej blaszce
w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut.
Po upieczeniu gorące ciasto przekładamy na ściereczkę, zwijamy jak roladę i pozostawiamy
do ostygnięcia.
Krem:
Śmietanę ubijamy dodając śmietan-fix
i cukier puder.
Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone
i lekko mieszamy z całością.
Po ostygnięciu ciasto rozwijamy
i przekładamy kremem.
Następnie ponownie ciasto zawijamy jak roladę.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego!