Przepis
ciasto serowo - majonezowe:
3 jaja
280 gramów sera żółtego ( użyłam Goudy)
3 łyżki ( z górką) gęstego majonezu ( użyłam z Winiar)
nadzienie pieczarkowe:
350 gramów pieczarek
1 średnia cebula
1 średnie jajo
1 - 2 łyżki bułki tartej
odrobinka soli
czarny pieprz
dodatkowo:
2 duże filety drobiowe ( łącznie około 600 - 650 gramów)
ulubiona przyprawa do kurczaka
2 płaskie łyżki oleju do wysmarowania papieru do pieczenia
Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach, wrzucamy na rozgrzany olej, wysmażamy, kiedy wytracą wilgoć, wrzucamy posiekaną drobno cebulę, smażymy cały czas mieszając do zeszklenia cebuli, przyprawiamy (zwracam uwagę na małą ilość soli). Farsz odcedzamy z oleju i przekładamy na talerzyk. Po wystudzeniu wbijamy jajo i dodajemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie.
Filety myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż tak, by powstały nam 4 kawałki mięsa, cienko je rozbijamy, przyprawiamy, odstawiamy do lodówki.
Teraz przystępujemy do robienia ciasta. Ser ścieramy na drobnych oczkach.
Jaja rozkłócamy, dodajemy majonez, mieszamy dokładnie (robiłam to na średnich obrotach miksera).
Dodajemy ser i mieszamy łyżką.
Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, który cienko smarujemy olejem.
Masę majonezowo - serową rozprowadzamy równomiernie cienką (!) warstwą po papierze ( aby ułatwić sobie robotę, możemy łyżkę maczać w zimnej wodzie, jednak uważamy by nie przenieść zbyt dużowilgoci na powierzchnię ciasta).
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 30 minut ( funkcja góra - dół), do jego delikatnego zezłocenia.
Zaraz po wyjęciu z pieca delikatnie odrywamy papier od ciasta.
Kładziemy je na blacie i na 3/4 ( nawet troszkę więcej) jego powierzchni układamy przyprawione mięso. Pomiędzy kawałkami filetu nie może być przerw. Na końcu ciasta układamy farsz pieczarkowy w formie "wałka".
Następnie zwijamy całość jak roladę zaczynając od końca z pieczarkami ( róbmy to ściśle, ale z wyczuciem).
Potem zawijamy naszą roladę w papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 35 - 40 minut ( funkcja góra - dół).
UWAGA: Papier po końcowym upieczeniu rolady odrywamy wtedy kiedy ma ona już temperaturę pokojową.
Po ostudzeniu kroimy na plastry.