Przepis
Krem kalafiorowy z chipsami z szynki prosciutto
Pozornie prosta, ale jakże wytworna zupa. Doskonale sprawdzi się zarówno w dzień powszedni, jak i na eleganckim przyjęciu. Delikatny smak kalafiora cudownie współgra z szynkowymi chipsami.
SKŁADNIKI:
60 g szynki prosciutto w cieniutkich plasterkach
2 łyżka masła sklarowanego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
opakowanie 75 dag mrożonego kalafiora różyczki Hortex
1 litr domowego bulionu z kurczaka i włoszczyzny + do ewentualnego rozrzedzenia
60 ml śmietanki kremówki 30%
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól
biały pieprz mielony
WYKONANIE:
Plastry szynki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni bez termo obiegu, 170 z termo obiegiem) i piec 15-20 minut aż stanie się chrupiąca.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Łodygi selera umyć, obrać z twardych włókien i pokroić w plasterki.
Na rozgrzane w rondlu masło wrzucić cebulę, czosnek i plasterki selera.
Warzywa smażyć na wolnym ogniu około 5 minut, mieszając żeby się nie przypaliły.
Dodać kalafiora, smażyć aż się zacznie rozmrażać, zalać gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 30 minut, aż będzie bardzo miękki i zacznie się rozpadać.
Odstawić do lekkiego przestudzenia, następnie zmiksować albo przetrzeć przez sito.
Jeśli zupa jest za gęsta, rozcieńczyć jeszcze bulionem.
Dodać kremówkę i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ponownie mocno zagrzać.
Krem podawać z szynkowymi chipsami.