Składniki: - 50 g cukru brązowego - 150 g cukru - 4 jajka - 1 łyżka skórki z pomarańczy* - 1 szk oleju rzepakowego Rapso - 0,5 szk mąki żytniej typ 2000 - 1,5 szk maki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka przyprawy do pierników - 300 g marchewki - 0,5 szk rodzynek Kresto - Lukier - 1 białko - cukier puder - Karmelizowana marchewka - 1 większa marchewka - 1 łyżeczka skórki pomarańczowej* - 3 łyżeczki cukru - 50 ml wody Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Lukier: przesiać około 1 szklanki cukru pudru dodać białko i zmiksować na jednolita konsystencję. Dodać mąkę żytnią przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, olej i ponownie zmiksować na wolnych obrotach. Do naczynia z robota wbić jajka dodać skórkę z pomarańczy, cukry i zmiksować. Jeśli jest za rzadki dodać cukru pudru i ponownie zmiksować.