Bananowiec - BEZ PIECZENIA

Ewelina
Ciasta
10.07.2014 9:53
Bananowiec - BEZ PIECZENIA

Przepis

spód:

herbatniki 200 gramów

masło stopione 100 gramów

lub okrągłe biszkopty (około 130 gramów)

likier bananowy (opcjonalnie) 2 łyżki

masa bananowa:

miękkie masło 250 gramów

banany 6 średnich

cukier puder 1/2 szklanki

sok z cytryny 2 łyżeczki

galaretka cytrynowa 2 paczuszki

dodatkowo:

galaretka cytrynowa 1 paczuszka

2 średnie banany

Herbatniki utrzeć malakserem lub rozkruszyć wałkiem na drobny "piasek", wymieszać ze stopionym masłem do połaczenia składników. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć mokrym piaskiem ciasteczkowym, wygładzić i przycisnąć. Wstawić do lodówki.

W tym czasie 2 galaretki rozpuścić w 200ml wrzatku, przestudzić do uzyskania temperatury pokojowej.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Banany zmiksować blenderem na gładką masę i dodać do masła. Utrzeć do połączenia się składników.

Do masy bananowej wlać galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód ciasteczkowy, wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje na wierzch pokroić banany i zalać całość galaretką rozpuszczoną w 500ml wrzątku i lekko tężejącą.