Przepis
700 - 800 gramów schabu bez kości
350 gramów pieczarek
1 duża cebula
sól, pieprz
jajo do obtaczania roladek
bułka tarta do panierki
Schab myjemy, osuszamy, kroimy na około 6 plastrów, rozbijamy je cienko, posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Pieczarki dokładnie myjemy, ścieramy na dużych oczkach, przesmażamy z posiekaną cebulą na niewielkiej ilości oleju do całkowitego wytracenia wilgoci. Następnie odsączamy z tłuszczu, przekładamy do miseczki, schładzamy.
Płaty mięsa smarujemy farszem, zwijamy ściśle, możemy ewentualnie spiąć sobie każdą szpadkami.
Najpierw obtaczamy w rozbełtanym jaju, następnie w tartej bułce. Smażymy na złoto na oleju ze wszystkich stron (pod przykryciem na średnim ogniu).
Od razu podajemy z ulubionymi dodatkami.