Portugalska zupa

Ewelina
Zupy
14.11.2014 21:30
Portugalska zupa

Przepis

Dziś zabieram Was do Portugalii-kraju,gdzie mają szczególne zamiłowanie do zup.O wiele częściej aniżeli w Polsce, spotkać tu można zupy kremy.W każdym centrum handlowym są bary, w których jedynym daniem są spore porcje pożywnych zup. W kuchni portugalskiej przeważają dość proste i pożywne dania i ta zupa otóż taka jest.Przekonajcie się sami.

DSCN9830

Składniki:

250 g chorizo*

350 g ziemniaków

225 g mrożonego szpinaku w liściach

2 duże bataty

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1 łyżka oliwy

2 litry bulionu drobiowego

pieprz

sól

Przygotowanie:

Ziemniaki i bataty obieramy ze skórki,myjemy i kroimy w kostkę.Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.Z kiełbasy chorizo usuwamy skórkę i kroimy w plasterki.W garnku rozgrzewamy oliwę,wrzucamy kiełbasę i podsmażamy chwilę.Wyjmujemy ją do miseczki a do garnka wrzucamy cebulę z czosnkiem i posmażamy do momentu,aż cebula sie zeszkli.Wrzucamy oba rodzaje ziemniaków,dodajemy słodką paprykę i zalewamy bulionem.Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut,aż ziemniaki będa miękkie.Dodajemy chorizo i szpinak.Gotujemy jeszcze około 10 minut.Doprawiamy solą i pieprzem.

Moje uwagi:

*użyłam ostrego chorizo

dodałam odrobinę papryki chili w proszku

Inspiracja: Aromat Malin.