Przepis
Ciasto:
95 g miękkiego masła
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
Nadzienie:
3-4 łyżki masy krówkowej (z puszki)
Polewa czekoladowa:
ok. 125 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie 100 g mlecznej i 25 g gorzkiej)
1 łyżka oleju
Ciasto: W misce utrzeć masło, dodać cukier i mąkę. Ucierać mikserem aż do powstania gładkiego ciasta (kruchego). Ciastem wylepić dno keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (wym. 12cm x 30cm). Ciasto nakłuć widelcem. Położyć na ciasto papier i wysypać kuleczki ceramiczne (aby obciążyły ciasto). Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut do momentu aż nabierze złotego koloru. Ciasto ostudzić.
Nadzienie: Masę krówkową wyłożyć na ostudzone ciasto. Całość włożyć do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. Wyjąć i pociąć na ok. 2 cm batoniki.
Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić na parze. Dodać olej. Zanurzać batoniki w czekoladzie. Wyjąć i odstawić do zastygnięcia czekolady.
Smacznego! :)