Przepis
Składniki:
Spód:
175 g mąki pszennej
125 g pokrojonego w kostkę masła
50 g pokruszonego brązowego cukru lub cukru pudru
Z podanych składników wyrobić ciasto. Wyłożyć na blachę (u mnie 18 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 190 st.
Uwaga! Powinno się piec do złotego brązu. Ja jednak nie mogę w moim piekarniku tego dokonać, bo z jednej strony mi niestety mocniej grzeje i by mi się ciasto spaliło. Ale jeżeli znacie swój piekarnik i wiecie, że grzeje dobrze, to koniecznie trzymajcie w nim ciasto, aż uzyskacie ciemniejszy kolor.
Warstwa 2:
kajmak
Ja wykorzystałam gotową masę z puszki. Można również ugotować puszkę mleka skondensowanego (przez 2-3 godz. - zamoczoną w wodzie i pod przykryciem).
Kajmak wyłożyć na upieczony spód.
Warstwa 3:
170 g mlecznej czekolady
ok. 3 łyżek masła
Czekoladę rozpuszczać w kąpieli wodnej i stopniowo dodawać masło. Masa musi być dosyć gęsta, ale jednak ma się dać spokojnie wylać na karmel.
Schłodzić kilka godzin w lodówce.