Piernik przekladany masą jogurtową - idealny na Święta

Kasia
Ciasta
28.11.2014 7:48
Piernik przekladany masą jogurtową - idealny na Święta

Przepis

Pierniki piekę tylko na Święta i co roku tradycyjnie pojawia się piernik mojej babci. Tak naprawdę to nie o piernik tu chodzi tylko masę jogurtową. Jest przepyszna, delikatna i komponuje się idealnie z piernikiem. Jeden minus jest tylko taki, że idealna wychodzi w makutrze. Na szczęście makutra nie jest droga i można ją dostać w większości supermarketów. Także dla tej masy warto kupić makutrę i zaprać się za wypiek.

Składniki

ciasto

500 g mąki

250 g cukru

250 g miodu

5 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g masła

1 łyżeczka kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka kawy naturalnej

1 opakowanie przyprawy do piernika

masa

300 g masła

1 szklanka cukru pudru

300 ml jogurtu naturalnego (nie może być grecki)

Przygotowanie:

ciasto

100 g cukru wsypujemy do garnuszka i na małym ogniu podgrzewamy, aż zacznie się rozpuszczać i robi się ciemnobrązowy kolor. Jak karmel się utworzy delikatnie dolewamy 2 łyżki wody, ściągamy z ognia do ostudzenia.

W misce miksujemy masło z żółtkami i resztą cukru. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, miód, karmelizowany cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika - mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto wlewamy do blachy prostokątnej, wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym pierniku na 180 C przez 30 minut - dół, następnie ok 15-20 minut góra - dół.

Ciasto ostudzamy, obcinamy brzegi i przekrajmy na 3 równe placki.

masa

W makutrze ucieramy masło z cukrem pudrem, powolutku dodajemy po jednej łyżce jogurtu, cały czas ucierając na jednolita masę ( jeżeli dodamy za szybko jogurt, masa nam się rozwarstwi).

Masę dzielimy na dwie części i przekładamy nią piernik. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 2h.