Pieczony sernik tiramisu

Ewelina
Ciasta
18.09.2014 7:28
Pieczony sernik tiramisu

Przepis

Przepis na ten sernik znalazłam na początku sierpnia TUTAJ , i muszę przyznać, że lepszego sernika dawno już nie jadłam, na czekoladowym spodzie, kremowy, obłędnie pachnący kawą… Tak smaczny, że zanim dobrze wystygł, był dobrze podgryziony i niewiele brakowało, żebym nie miała na co wylać polewę :) Trzeba przy nim pobrudzić trochę naczyń, lecz mimo to polecam!

Dziękuję autorce przepisu za inspirację :)

SPÓD:

10 dag czekolady mlecznej

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

8 dag miękkiego masła

5 dag cukru

1 jajko

7 dag mąki pszennej

15 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu

NASĄCZENIE DO SPODU:

2 łyżeczki żelatyny instant

60 ml wody

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 łyżki rumu

MASA SEROWA:

75 dag mascarpone

50 dag twarogu trzykrotnie mielonego w wiaderku

1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

5 jajek

4 łyżki mąki ziemniaczanej

16 g cukru wanilinowego

2 łyżki rumu

1/2 szklanki cukru trzcinowego

POLEWA:

1/2 szklanki śmietany 18% do zup

1 szklanka cukru

5 dag gorzkiej czekolady

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

30 ml rumu

WYKONANIE:

SPÓD:

Blaszkę o wymiarach 23x28 cm lub tortownice o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.

Czekoladę połamać na cząstki, stopić w misce w kąpieli wodnej.

Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i stopioną czekoladę, wymieszać.

Jajka ubić z kawą, dodać do utartego masła, całość krótko zmiksować.

Masę wyłożyć do blaszki, wyrównać powierzchnię, na wierzchu ułożyć biszkopty.

Piec 10 minut, wyjąć i odstawić.

NASĄCZENIE:

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać z kawą i rumem, lekko przestudzić, płynem nasączyć biszkopty zapieczone w cieście.

MASA SEROWA:

Mascarpone, twaróg, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną krótko zmiksować, dodać po jednym jajku, śmietankę i rum.

Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać powierzchni, wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni z termo obiegiem i piec jeszcze 80-90 minut.

Wystudzić w uchylonym piekarniku.

POLEWA:

W rondelku zagotować śmietanę z cukrem i gotować na wolnym ogniu około 12 minut bez przerwy mieszając, aż zacznie wyraźnie gęstnieć, dodać połamaną na małe kawałeczki czekoladę, kawę i rum.

Gotować jeszcze około 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliła.

Stygnącą polewą udekorować wystudzone ciasto, odstawić w chłodne miejsce do stężenia.