Przepis
Przepis na ten sernik znalazłam na początku sierpnia TUTAJ , i muszę przyznać, że lepszego sernika dawno już nie jadłam, na czekoladowym spodzie, kremowy, obłędnie pachnący kawą… Tak smaczny, że zanim dobrze wystygł, był dobrze podgryziony i niewiele brakowało, żebym nie miała na co wylać polewę :) Trzeba przy nim pobrudzić trochę naczyń, lecz mimo to polecam!
Dziękuję autorce przepisu za inspirację :)
SPÓD:
10 dag czekolady mlecznej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
8 dag miękkiego masła
5 dag cukru
1 jajko
7 dag mąki pszennej
15 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu
NASĄCZENIE DO SPODU:
2 łyżeczki żelatyny instant
60 ml wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki rumu
MASA SEROWA:
75 dag mascarpone
50 dag twarogu trzykrotnie mielonego w wiaderku
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
5 jajek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
16 g cukru wanilinowego
2 łyżki rumu
1/2 szklanki cukru trzcinowego
POLEWA:
1/2 szklanki śmietany 18% do zup
1 szklanka cukru
5 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
30 ml rumu
WYKONANIE:
SPÓD:
Blaszkę o wymiarach 23x28 cm lub tortownice o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
Czekoladę połamać na cząstki, stopić w misce w kąpieli wodnej.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i stopioną czekoladę, wymieszać.
Jajka ubić z kawą, dodać do utartego masła, całość krótko zmiksować.
Masę wyłożyć do blaszki, wyrównać powierzchnię, na wierzchu ułożyć biszkopty.
Piec 10 minut, wyjąć i odstawić.
NASĄCZENIE:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać z kawą i rumem, lekko przestudzić, płynem nasączyć biszkopty zapieczone w cieście.
MASA SEROWA:
Mascarpone, twaróg, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną krótko zmiksować, dodać po jednym jajku, śmietankę i rum.
Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać powierzchni, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni z termo obiegiem i piec jeszcze 80-90 minut.
Wystudzić w uchylonym piekarniku.
POLEWA:
W rondelku zagotować śmietanę z cukrem i gotować na wolnym ogniu około 12 minut bez przerwy mieszając, aż zacznie wyraźnie gęstnieć, dodać połamaną na małe kawałeczki czekoladę, kawę i rum.
Gotować jeszcze około 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliła.
Stygnącą polewą udekorować wystudzone ciasto, odstawić w chłodne miejsce do stężenia.