Tort czekoladowo-malinowy

Małgorzata
Ciasta
01.11.2016 9:52
Tort czekoladowo-malinowy

Składniki

Ciasto czekoladowe:
200 g mąki pszennej
260 g brązowego cukru
170 ml oleju słonecznikowego
80 g ciemnego kakao
200 ml mleka
4 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
7 g proszku do pieczenia
Frużelina malinowa:
500 g malin *
150 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem malinowy:
500 g serka mascarpone
Polewa malinowa:
120 g dżemu malinowego bezpestkowego
1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
300 g świeżych malin

Przepis

Ciasto czekoladowe:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej, cukier i ekstrakt z wanilii. Przy pomocy rózgi mieszamy, dodajemy partiami suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy przez 60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu ciasta odcinamy wybrzuszenie ciasta, które powstało podczas pieczenia i kruszymy. Pozostałe ciasto kroimy na trzy równe blaty.Frużelina malinowa:Do rondelka dodajemy maliny, cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną i puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w jednej łyżce wody i dodajemy do owoców. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek z malin. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do sosu malinowego. Intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do wystudzenia na kilka godzin do lodówki. Krem malinowy:Zimny serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy frużelinę malinową i ucieramy na gładką masę.Polewa malinowa:Dżem przekładamy do małego rondelka i podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy się zagotuje zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i dodajemy do dżemu. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Polewę chłodzimy w lodówce do momentu, aż zacznie tężeć.Wykonanie:Pierwszy blat układamy na paterze i wykładamy 1/3 kremu malinowego. Przykrywamy drugim blatem, wykładamy połowę pozostałego kremu i przykrywamy trzecim blatem. Pozostałym kremem smarujemy boki tortu i rant wierzchu ( aby polewa malinowa nie spływała). Boki tortu i rant obsypujemy pokruszonym ciastem czekoladowym. Na wierzch wylewamy tężejącą polewę malinową. Dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.Moje rady:- można użyć świeżych lub mrożonych owoców- ciasto nie wymaga dodatkowego nasączenia- maliny można zastąpić wiśniami, jeżynami czy truskawkami