Przepis
Do przygotowania tej prostej zupy będzie potrzebne:
30dkg truskawek (dziś dałam wyłącznie mrożonych owoców )
30dkg wiśni (dziś dałam wyłącznie mrożonych owoców )
1 opakowanie mieszanki wieloowocowej lub kompotowej (z jagodami, borówkami malinami, itp)
2-2,5 l wody
3-4 goździki
4 łyżki cukru brązowego
szczypta cynamonu (do smaku)
200ml śmietanki 18%
1 łyżka mąki kartoflanej
Jak wykonać:
Na wrzącą wodę wrzucić mrożone owoce. Dodać goździki
i zagotować.
Gotować przez ok. 20 min. Następnie dodać cukier i gotować jeszcze przez krótką chwilę. Tak przygotowane owoce należy przetrzeć na sicie albo użyć blendera i zmiksować na jednolitą masę (goździki można wcześniej wyjąć – ja wyjmuję).
Zblendowane lub przetarte owoce jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia dodając rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody starannie mieszając aby nie powstały grudki przy wlewaniu (tak jak przy robieniu kisielu).
Dodanie niewielkiej ilości mąki sprawia, że zupa staje się delikatnie zawiesista. Można mąki nie dodawać – zwłaszcza jeśli zupa wyszła gęsta jak mus. Dużo zależy od ilości i jakości owoców. Można też zmniejszyć ilość wody lub ją po prostu odparować. Na samym końcu dodajemy śmietankę i cynamon do smaku.
Śmietankę można podać też dopiero na talerzu.