Przepis
1 szklanka mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
250 gramów miękkiego masła ewentualnie margaryny
4 jaja
1 pełna po brzegi szklanka cukru
2 płaskie łyżki cukru z wanilią
2 duże cytryny lub 3 średnie
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
1 pełna szklanka cukru pudru
5 - 6 łyżek soku z cytryny
ewentualnie:
100 gramów gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju lub masła
Miękkie masło utrzeć na puch.
Jaja całe ubić na piankę z cukrem.
Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich cieniutko skórkę, następnie dokładnie wycisnąć sok, usunąć ewentualne pestki lub resztki albedo. Soku może być od 1/4 do nawet 1/3 szklanki.
Do miski z utartym masłem (margaryną) dodać pianę z jajek, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wlać sok z cytryny, wrzucić startą skórkę, wszystko zmiksować do połączenia składników, ale nie dłużej.
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 - 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Zasadą jest "suchy patyczek", tego głównie się trzymajmy.
UWAGA: Po około 25 minutach pieczenia wierzch ciasta może zacząć się zanadto rumienić, przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej.
Cukier puder utrzeć dokładnie z sokiem z cytryny, pokryć wystudzone ciasto.
Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej, lekko schłodzić, udekorować zastygnięty lukier.
Odstawić na minimum dwie godziny do stężenia.