puszyste ciasto cytrynowe

Krzysztof
Ciasta
22.02.2015 12:33
puszyste ciasto cytrynowe

Przepis

1 szklanka mąki pszennej tortowej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

250 gramów miękkiego masła ewentualnie margaryny

4 jaja

1 pełna po brzegi szklanka cukru

2 płaskie łyżki cukru z wanilią

2 duże cytryny lub 3 średnie

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

lukier:

1 pełna szklanka cukru pudru

5 - 6 łyżek soku z cytryny

ewentualnie:

100 gramów gorzkiej czekolady

2 łyżki oleju lub masła

Miękkie masło utrzeć na puch.

Jaja całe ubić na piankę z cukrem.

Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich cieniutko skórkę, następnie dokładnie wycisnąć sok, usunąć ewentualne pestki lub resztki albedo. Soku może być od 1/4 do nawet 1/3 szklanki.

Do miski z utartym masłem (margaryną) dodać pianę z jajek, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wlać sok z cytryny, wrzucić startą skórkę, wszystko zmiksować do połączenia składników, ale nie dłużej.

Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 - 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Zasadą jest "suchy patyczek", tego głównie się trzymajmy.

UWAGA: Po około 25 minutach pieczenia wierzch ciasta może zacząć się zanadto rumienić, przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej.

Cukier puder utrzeć dokładnie z sokiem z cytryny, pokryć wystudzone ciasto.

Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej, lekko schłodzić, udekorować zastygnięty lukier.

Odstawić na minimum dwie godziny do stężenia.