Ciasto z kremem chałwowym

Krzysztof
Przepisy
20.03.2014 20:58
Ciasto z kremem chałwowym

Przepis

Składniki

na biszkopt:

- 6 jajek

- 6 łyżek cukru

- 8 łyżek mąki pszennej (krupczatki)

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem:

- 200 g chałwy o smaku waniliowym

- 200 g masła lub margaryny

- 4-5 łyżek cukru pudru

- 2 łyżki rodzynek

- 2 łyżki posiekanych orzechów

- 25 ml alkoholu

na polewę:

- 100 g gorzkiej czekolady

- 30 g margaryny

Przygotować biszkopt:

białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier. Nie przerywając ubijania dodać kolejno żółtka (każde kolejne dodać dopiero, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą).

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Następnie dodawać po łyżce do masy. Całość wymieszać delikatnie łyżką.

Do formy o wymiarach 21x25 cm, wysmarowanej margaryną wlać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec przez około 30 minut. Ostudzić.

Przygotować krem:

miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodać po łyżce pokruszoną chałwę, a następnie alkohol i orzechy oraz rodzynki.

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części, przełożyć kremem.

Przygotować polewę:

czekoladę połamać na kawałki i razem z margaryną włożyć do rondelka. Stopić na małym ogniu często mieszając. Letnią polewą posmarować ciasto. Całość odstawić do zastygnięcia, a potem przechowywać ciasto w lodówce.