Przepis
Składniki
na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej (krupczatki)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
- 200 g chałwy o smaku waniliowym
- 200 g masła lub margaryny
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- 25 ml alkoholu
na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 g margaryny
Przygotować biszkopt:
białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier. Nie przerywając ubijania dodać kolejno żółtka (każde kolejne dodać dopiero, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Następnie dodawać po łyżce do masy. Całość wymieszać delikatnie łyżką.
Do formy o wymiarach 21x25 cm, wysmarowanej margaryną wlać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec przez około 30 minut. Ostudzić.
Przygotować krem:
miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodać po łyżce pokruszoną chałwę, a następnie alkohol i orzechy oraz rodzynki.
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części, przełożyć kremem.
Przygotować polewę:
czekoladę połamać na kawałki i razem z margaryną włożyć do rondelka. Stopić na małym ogniu często mieszając. Letnią polewą posmarować ciasto. Całość odstawić do zastygnięcia, a potem przechowywać ciasto w lodówce.