Bardzo polecam 🙂 Składniki: ciasto: 8 białek 3 żółtka 1 szkl cukru 200 g drobno posiekanych orzechów włoskich 80 g wiórków kokosowych 2 pełne łyżki mąki garść rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa chałwowa: 300 g miękkiego masła 250 g chałwy waniliowej lub orzechowej (dałam orzechową z kawałkami orzechów) 5 żółtek 1,5 szkl. mleka 100 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru wanilnowego ponadto: 16 biszkoptów kakaowych typu kocie języczki 150 ml mocnej kawy 30 ml likieru kawowego lub migdałowego 2 galaretki pomarańczowe Nie podawać prosto z lodówki, ciasto najlepiej smakuje, gdy masa ma temp. pokojową. Dodawać po łyżce cukru i miksować, aż masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier się rozpuści. Biszkopty namoczyć w wystudzonej kawie z likierem (jeśli użyjecie kakaowych, moczcie je dłużej niż normalne ). Gdy zaczną tężeć wyłożyć je na wierzch ciasta. Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym, dodać mąkę i pozostałe mleko. Ciasto podzielić na 2 równe części. Ciasto wstawić do lodówki i schłodzić co najmniej 1 godzinę. Na ciastka wyłożyć drugą część masy. Odłożyć 3 łyżki masy, a pozostałą podzielić na 1/2. We wnętrzu chowają się biszkopciki kakaowe nasączone kawą z alkoholem. Sposób wykonania: Przygotować ciasto. Białka ubić na sztywno. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną mieszankę. Blachę o wymiarach 21 x3 7 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dziś proponuję ciasto, które może być ozdobą każdego stołu. Kolejno wsypać orzechy, rodzynki, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.