Ciasto Leniwiec

Ewelina

Ciasta

07.05.2016 21:04

Ciasto Leniwiec

Składniki: (na formę 20 x 30 cm lub tortownicę o śr. 25 cm) 4 jajka 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 łyżka kakao 2 opakowania cukru waniliowego (po 8 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ponadto: 2 gałązki rabarbaru 2 banany Jeśli zdecydujecie się na pieczenie w tortownicy ciasto będzie wyższe i czas pieczenia trzeba będzie nieco wydłużyć. Sposób wykonania: Banany pokroić w półplasterki a rabarbar w ok. 1 cm kostkę. Zasypać cukrem i cukrami waniliowymi, wymieszać i odstawić na 30 minut. Może więc lepiej ustalmy, że Leniwiec to idealne ciasto na leniwe popołudnie. Piec w temp. 180 C ok. 40 minut, do tzw suchego patyczka. Właściwie można użyć dowolnych, ale w sezonie rabarbarowym grzechem byłoby by go pominąć. W osobnym naczyniu wymieszać jajka i olej. Następnie dodać przesiane składniki sypkie, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2016/05/Leniwiec-ciasto-z-rabarbarem-i-bananami.html